Blog

Sınav Döneminde Beslenme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

sinav-oncesi-beslenme

Beslenme, karın doyurmaktan çok daha fazlasıdır. Dengeli beslenme ile metabolizmamızın ihtiyaç duyduğu besin, mineral ve vitaminleri alırız. Her bireyin fiziksel ve psikolojik anlamda sağlıklı olabilmesi adına en temel kriterlerden olan dengeli beslenme hayatın her aşamasında önemlidir. Sınava hazırlık sürecinde de önemini korur ve biraz daha özelleştirilmesi gerekebilir. Bu yazımızda sınav döneminde beslenme özelinde önemli bilgiler bulabilir, sınava sayılı günler kala beslenme düzeninizi gözden geçirerek sınav performansınız üzerinde pozitif bir etki yaratabilirsiniz.

Sınav Stresi ve Kaygısı Yeme Bozukluklarına Yol Açabilir

Kontrol altına alınamayan stres ve yaşanan kaygı nedeniyle üniversite sınavına hazırlık sürecindeki öğrencilerde yeme bozuklukları gelişebiliyor. Yeme bozuklukları aşırı kilo almaya, kilo vermeye, kabızlığa ve mide bulantısına yol açabiliyor. Tabii bu yansımalar yalnızca fiziksel sağlık odağında kalmıyor, öğrencilerin bilişsel kapasiteleri de yanlış beslenmeden negatif yönde etkileniyor. Dolayısıyla dengeli, beynin ve metabolizmanın ihtiyaçlarını karşılama özelinde kurgulanan ve uyum sağlanan bir beslenme programı ile hem fiziksel sağlığın korunması hem de bilişsel fonksiyonların desteklenmesi mümkün olabiliyor.

Su Tüketimi İhmal Edilmemeli

Vücudumuzun %70’inin sudan oluştuğunu ve metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışması için ideal seviyede su tüketilmesi gerektiğini biliyoruz. Peki ya susuz kalmaya bağlı olarak yorgun, huzursuz ve rahatsız hissedebileceğimizi? Fiziksel belirtilere yol açan ve gün boyu enerjimizi azaltan susuzluk zihinsel olarak da etkilenmemize yol açıyor. Vücudumuz susuz kalınca bilişsel kapasitemiz de bu durumdan etkileniyor. Konsantrasyon becerimiz zayıflıyor, öğrenme yetimiz azalıyor ve en iyi performansımızı sergileyebilmemiz mümkün olmuyor.

Düzenli Kahvaltı Şart

Güne kahvaltı ile başlamak kendinizi nasıl hissettiğinizi doğrudan etkiler. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmek ve kan şekerinizi sabit tutabilmek adına tam tahıllı yiyeceklere öğünlerinizde yer vermelisiniz. Rafine şekerden uzak durmanızı tavsiye ederiz, rafine şeker barındıran yiyecekler kan şekerinizin hızla yükselmesine ancak bir süre sonra aynı hızla düşmesine yol açar. Sonuç ise halsizlik ve duygu durum değişimi olur. Kahvaltınıza sağlıklı protein kaynakları ekleyebilir, şeker ihtiyacınızı meyvelerden karşılayabilirsiniz.

Gece Uyumadan Ağır Yemeyin

Akşam yemeğinde mümkün olduğunca hafif ancak dengeli beslenmelisiniz. Gece yatmadan önce acıkırsanız ağır yiyecekler tüketmemelisiniz. Uzmanlar yatmadan en az 3-4 saat öncesi süreçte herhangi bir şekilde beslenmeyi önermez. Çok acıkırsanız hafif yiyecekleri ve kafein ya da şeker içermeyen içecekleri tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı Gıdaları Tercih Edin

Dengeli beslenmeye ek olarak sınav sürecinde beslenmenin özelleştirilmesi ve hafıza, konsantrasyon gibi bilişsel süreçlerin desteklenmesine özel tercihler yapılması önemlidir.

Yeşil çay, taze meyve gibi antioksidan bakımından zengin yiyecek ve içeceklerin öğün aralarında tüketilmesi önerilir. Ceviz, kaju, fıstık ve fındık gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler beyin dostu yiyecek olarak bilinmelerinin yanı sıra kan şekerinin dengelenmesinde de görev yaparlar. Elbette yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de ihmal edilmemelidir. Harvard Health çalışmalarında ıspanak, brokoli, Kale bitkisi gibi besinlerin beyin sağlığını desteklediği gösterilmiştir.

Bilişsel performansı artıran ve beyni besleyen en önemli içeriklerden biri de Omega-3. Vücut tarafından üretilemediği için besinler ya da takviyeler aracılığı ile alınması gereken bu temel yağ asidi balık, kırmızı et, soya, chia tohumu, yumurta ve fındık gibi besinlerde bulunuyor. Bu besinlerin beslenmeye dahil edilmesi hem sınav performansını artırıcı etki yaratabiliyor hem de daha sağlıklı olmayı sağlayabiliyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir