Blog

Tercih Dönemine Hazır mısınız?

tercih-donemi

Bazı tercihlerin doğru olup olmadığı yıllar sonra anlaşılabilir. Sürecin kontrolünü en başından, tam anlamıyla sağlamak mümkün olmasa da olabildiğince kapsamlı düşünme, olası problemlerin engellenmesini sağlayabilir. Kapsamlı bir değerlendirmenin şart olduğu süreçlerden biri de üniversite ve bölüm tercihleridir.

Üniversite sınavını geride bıraktığınız ve kendinizi dinlenmeye adadığınız bu günlerde yavaş yavaş tercihlerinizdeki öncelikleri değerlendirmeniz gerekiyor. Bu yazımızda üniversite tercihi yapmadan önce her öğrencinin düşünmesi ve tercih yaparken de göz önünde bulundurması gereken önemli unsurlara değineceğiz. Faydalı olması dileğiyle…

Öncelikle Başarı Sıralamasına Odaklanın

Puan doğrultusunda hareket etmek üniversite tercihi sırasında yapılabilecek en dramatik hatalardan başında gelir. Puana göre tercih yapmak normalde çok daha iyi bölümlere girebilme hakkını kaybetmeye de yanlış tercih yaparak kesin olarak yerleşileceği düşüncesinin olumsuz sonuçları ile de karşılaşmaya neden olabilir. Doğrusu başarı sıralamasına göre seçimleri şekillendirmektedir. Sıralamalara göre seçim yaparken olası dalgalanmaların da göz önünde bulundurulması önemli. Örneğin birkaç tercihi yaparken 50 bininci olan bir öğrencinin 30 bin sıralamasını hedeflemesi noktasında belirgin bir yanlış olarak kabul edilmemeli.

İstemediğiniz Bölümü Tercih Etmeyin

Tercih listenizi doldurmak ya da salt yerleşmek için istemediğiniz, ilginiz olmayan ya da hayalini kurmadığınız bir bölümü tercih etmeyin. İçerisinde bulunduğunuz koşullar gereği bu yöntemin tek alternatifiniz olduğunu düşünmeniz de mümkün. Yine de okula başlayan ve birkaç sene sonra bölümün kendisine uygun olmadığını fark edip yeni bir başlangıç yapan binlerce kişi var. Elbette herkes için aynı senaryonun geçerli olduğunu söylemek doğru olmaz ancak bu ihtimalin gücünü göz ardı etmek de benzer bir yanlışlık barındırıyor.

Bölüm Kadar Üniversiteye de Odaklanın

Okuyacağınız bölüm, bölümün prestiji ve niteliği çok önemli. Ancak üniversite de eş derecede değerli. Teknolojik ve bilimsel alt yapısı, araştırma olanakları, kütüphane kapasitesi, sunulan burs imkânları, yurt imkânının bulunup bulunmaması, sosyal olanakları, faal öğrenci grupları gibi bir sürü değişken bölüm kadar üniversite tercihinin de önemini ortaya koyuyor. Üniversitenin adı çoğu zaman sunduğu prestijle bölümün kendisinden daha büyük bir etki yaratabiliyor. Dolayısıyla öğrencilerin ikilemler yaşamaları muhtemel, “bölüm mü önemli üniversite mi?” sorusu düşündürücü hale gelebiliyor. Bu noktada verilebilecek tek ve kesin doğrulukta bir yanıt yok. Cevap hem üniversiteye hem de bölüme göre değişikliğe uğrayabiliyor. Bu nedenle öğrencilerin değerlendirmelerini daha kapsamlı yapmaları gerekiyor.

Şartlarınızı Düşünün

Üniversite birçok kişi için farklı bir şehirde sürdürülmesi ve alışılması gereken bir yaşam anlamına gelir. Şehirdeki imkânlar, sosyal olanaklar, alışılagelen çevre, kültürel olanaklar, ulaşım altyapısı gibi normalde düşünülmesi zor olan değişkenler üniversite yaşamını etkileyebilir. Dolayısıyla tercihlerde üniversitenin bulunduğu şehrin ve hatta kampüsün değerlendirilmesi gerekir. Unutulmaması gereken üniversitenin salt yüksek öğretim kurumu olmadığıdır, üniversite yepyeni bir çevredir, gelişim olanaklarının bütünüdür, gelecek yıllardaki yaşantıyı şekillendirecek önemli bir dönemdir.

Evet, tüm bu söylediklerimiz sürecin ciddiyetini orta koymaya çalışmamızın bir sonucu. Sınav telaşına kapılıp bu gerçeklerin göz ardı edilmesi ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu nedenle hep sınava hazırlığın tek bir sene ya da birkaç aya indirgenmemesini öneriyoruz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir