Blog

11. Sınıfa Veda Edenler İçin Bu Yaz Nasıl Geçmeli?

11-siniflar-yaza

2022 YKS henüz yeni geride kaldı ve şimdiden 2023 YKS hazırlıkları başladı. Yoksa başlamadı mı? 11. sınıfa veda eden öğrencilerin farkında olmasalar da eğitim hayatlarındaki en önemli yaz tatillerinden birindeyiz. Yaklaşık üç ay boyunca devam edecek olan bu tatil dönemi özünde çok da tatil niteliği taşımıyor. En azından taşımaması gerekiyor. 2023 yılında YKS’ye girecek olan öğrencilerin şimdiden planlarını yapmaları ve kendi hazırlıklarını başlatmaları öneriliyor. Bu hazırlık salt ders çalışmaktan ibaret değil sürecin gerekliliklerini fark etmek ilk adım olmalı. Adım büyüklüğünü de hızını da belirlerken her zamanki gibi öncelik hedefleri belirlemek.

Süreç Uzun, Hedefiniz Motivasyonunuz Olsun

2023 YKS’ye girerken belirlenmiş bir hedefinizin olması bu maraton boyunca en büyük motivasyonunuz olacak. Birkaç bölüm ve alan arasında kalmanız oldukça normal ancak hiçbir hedef belirlememenin çeşitli ve eş derecede zorlu sonuçları olduğunu bilmelisiniz. Sınava hazırlanacağınız bir sene gibi uzun bir süre boyunca ders çalışmaktan sıkılabilir, sürecin hengamesine kapılarak kendinizi yılmış hissedebilirsiniz. Bir hedefinizin olması bambaşka bir etki yaratacak ve en çok bunaldığınız anda yeniden başlamanızı kolaylaştıracaktır. Bu noktada da yanıtlamanız gereken çok önemli sorular olduğunu bilmelisiniz. İlgi alanlarınız neler? Yetenekleriniz neler? Hayalleriniz neler? Nasıl bir gelecek, nasıl bir kariyer hedefliyorsunuz? Bu soruların yanıtlarını çıkarmalı, üzerine düşünmelisiniz. Yanıtları bulduğunuzda yola sorunsuz devam etmenizi sağlayacak motivasyon kaynağına ulaşabilirsiniz.

Sınavda Muhakeme Yeteneğiniz Önemli, Tedbir Alın

Bir konuda hem fikir kalalım, sınavda özellikle de TYT’de uzun sorulara hazırlıklı olmalısınız. Uzun sorularla baş etmek ve soru uzunluğu nedeniyle kaybetmeniz muhtemel zamanı minimize etmek için kitap okumak en büyük avantajınız haline gelecektir. Kitap okumanın sunduğu genel faydaları bir kenara bırakırsak okuma hızınızın artması, okunanı hızla kavramayı sağlaması gibi avantajların göz ardı edilmemesi gerekiyor. Tüm bu kazanımlara sahip olmak ne düşünüldüğü kadar zor ne de kolay. Yalnızca düzenli okuma ile mümkün.

Çalışma Düzeni Oturtmak İçin Denemeler Yapın

Ders çalışmaya tam performans başlamanız şu an için çok mümkün değil. Büyük bir çoğunluk gibi siz de muhtemelen sınava uzun süre olduğu yanılsamasına kapılıyorsunuz. Olumsuz konuşmak ya da moral bozmak istemeyiz ancak önünüzdeki bir senenin nasıl ve ne zaman geçtiğini pek fark edemeyeceksiniz. Bu nedenle şimdiden bir çalışma rutini oturtmanızı öneriyoruz. Elbette size en uygun düzeni oturtmak kolay değil, deneme yanılma yapmanız gerekiyor. Gün içerisinde zaman yönetimi konusunda uzmanlaşmak da ayrı bir mesele, şimdiden çaba harcamanız yıl boyunca karşılaşma olasılığını olan zorlukları azaltıcı etki yaratabilir.

Yavaştan Çalışmaya Başlamaya Ne Dersiniz?

Yoğun bir tempoya gireceksiniz, yapılacak listesinden birkaç önemli maddeyi henüz yoğunluğunuz başlamadan tamamlamak orta ve uzun vadede size büyük bir artı olarak geri dönecek. Belki başlangıç için AYT konuları pek uygun değil ama TYT konuları neden olmasın? Hali hazırda temeliniz olan konularda derinleşmek, eksiklerinizi kapatmak size belirgin bir zaman kazandıracaktır. Tüm bunlara ek olarak uzun vadeli çalışma stratejinizi de oluşturmanızı kolaylaştıracaktır.

Evet bu yaz kendinize de zaman ayırmanız gerekir. Ancak kendinize zaman ayırırken yapacağınız tercihler yine sizlere dönecektir. Önünüzde uzun gibi görünen ama aslında çok hızlı geçecek bir dönem, yine de bu süreci en verimli şekilde geçirebilme lüksünüz var. Bu zamanların değerini iyi bilin gençler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir